24 Temmuz 2013 Çarşamba

İş ve Özel Hayat Dengesi

İş yerimin de bir bloğu var( Blogcuya blogcu işyeri ;) ) ve İK'cılarından biri olarak bu ayki yazı sırası bana düştü.. Ben de "içimdekileri" az buz karaladım..

bakalım sizler de begenecekmisiniz..

Work- Life Balance

Hayatımızı genel olarak kısımlara ayırmak istersek eğer, iki ana parçaya bölmek mümkün. Günümüzün fiziken ortalama 9 saatini geçirdiğimiz “iş” ve ondan arda kalan zamanlarda kendimize ve sevdiklerimize ayırdığımız “özel” hayatımız.


Çocukluğumuzda bize sorulan “büyüyünce ne olacaksın?” sorusu ile başlayan iş hayatı hayallerimiz, kariyer hedeflerimiz vücut bulduklarında hayatımızdaki bu ” iş ve özel hayat” dengesini ne kadar koruyabiliyoruz diye kendimize sormalıyız.

İş- Özel Hayat dengesinin sağlanmasını  yalnızca iş’ ten özel hayatı kurtarmak ya da özel hayata iş karıştırmamak olduğunu düşünmeyin. Bu aslında daha çok, ayrı durması gereken iki parçanın birbirini ne kadar güzel tamamladığıyla ilgili.
İş’ten yorgun bir şekilde çıktığımızda zihninizde dönüp duran “iş” sebebiyle özel hayatınıza zaman ayıramadığınızda ya da akşam yaşadığımız ailevi bir olayın ertesi gün sizinle birlikte zihnimizde işe gelmesine izin vermekle her iki alandaki verimliliğimizi de ister istemez kaybediyoruz.
Her ne kadar zor gibi görünse de yorucu bir iş gününün ardından zihnimizi boşaltabilmek için bir saatlik bir zaman dilimini kendimize ayırarak belki spor yapmak, belki yeni bir dil öğrenmek belki de kurabiye yaparak ya da grafik tasarım kursuna giderek kendimizi ruhen ve bedenen beslemek hem bir sonraki gün “temiz” bir zihinle işe gitmemizi sağlarken özel hayatımızda da daha verimli ilişkiler kurmak ve bu yoğun tempo içinde kendimizi daha iyi konumlandırmamıza sebep olur.
Tüm bu koşuşturmacanın içinde ihmal edilen “kendimiz”, ailemiz ve yakınlarımız olursa burada yaşanabilecek herhangi bir kopukluğun iş hayatına da olumsuz olarak yansıyacağını bilmek gerek.
Kariyerimizde iyi bir yere gelmek istiyorsak puzzle’ ın iki büyük parçasını birbirinden sınırlarla  ayrı tutarak ama birbirlerini de tamamlamasını sağlayarak sağlıklı bir bütün oluşturabiliriz.
Yeter ki durun ve derin bir nefes alin.
Hayat koşuşturmacasının içinde ben bu dengeyi kurabiliyor muyum diye sorun kendinize..
İkisi için de sağlıklı zaman ayırdığınızda kariyerinizin de özel hayatinizin da sizi mutlu ettiğini göreceksiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder